Timijan (Thymus vulgaris)
Porodica: Lamiaceae
Nota: srednja
Zemlja porijekla: Alžir, mediteranske zemlje
Bolja ulja: prozirna, žuta ili crvenosmeđa
Miris ulja: snažan, topao, svjež, zelen, začinsko-biljni
Način dobivanja: destilacija vodenom parom vrhova biljke u cvatuKemijski sastav: fenoli i fenolni eteri 40%, monoterpeni 25% , alkoholi 17%, ketoni 9%, esteri 2%, sesquiterpeni 1,5%, oksidi 4% i nešto kiselina. Po kemijskom sastavu spada u fenole koji su snažni baktericidi, i izuzetno imunostimulirajući, zagrijavajući, međutim potencijalno neurotoksični. Mogu iritirati kožu i izazvati alergijsku reakciju. Stoga se koriste u minimalnim koncentracijama i količinama, te ne prečesto. Naziv spoja je timol (potencijalno opasan fenol).Djelovanje: antibakterijsko, antiinfekcijsko, antioksidantno, ekspetoransno, antiseptičko, stimulira kapilarnu cirkulaciju, karminativno, cikatrizantno, diuretičko, antispazmodično, antiparazitno, neurotonično, zagrijavajuće.