RUŽINO DRVO

Ružino drvo (Aniba rosaeodora)

Porodica: Lauraceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: regija Amazone, Brazil, Peru

Bolja ulja: svijetlo žuta

Miris ulja: sladak, pun, suptilan, osvježavajući, istodobno cvjetni i drvenast

Način dobivanja: destilacija vodenom parom drveta

Kemijski sastav: alkohola 90%, ima nešto alifatskih aldehida, ketona, oksida i monoterpena.Po kemijskom sastavu ovo je estero-alkoholno (90%) ulje koje je blago, za svakodnevni život, te kao takvo tonizirajuće, antiseptično, antivirusno i imunostimulirajuće.

Djelovanje: lagani analgetik, antikonvulziv, antidepresiv, afrodizijak, baktericid, stimulira rad stanica, dezodorira, stimulira imunološki sustav.

F (fizička razina) – Ova biljaka se već dugo vremena upotrebljava za njegu kože i poznata je u kozmetici. Odlično je za njegu osjetljive i zrele kože, pomaže kod akni, dermatitisa, bora, rana i ožiljaka, vrlo dobro djeluje na kožu, odličan izbor za njegu suhe, osjetljive, zrele ali i problematične, upaljene kože, regenerira tkivo i stimulira rad stanica i obrambenog sustava, djeluje tonizirajuće, bez stimulirajućeg efekta, blago je sredstvo protiv bolova, osobito korisno kod glavobolja praćenih mučninama, smiruje jak, iscrpljujući kašalj astmatičnog podrijetla, dobro djeluje protiv patogenih bakterija, gljivica, bakterija i virusa, koristi se kao tonik za cijeli organizam, kao i za njegu kože, infekcije dišnih i urogenitalnih putova, umor, frigidnost, depresije, nervoze, tjeskoba, stres;

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini donosi smirenost, privrženost, nadu, radost, ljubav, produbljuje suosjećanje, razvija maštu. Djeluje antidepresivno, podiže duh i vraća psihičku ravnotežu, uklanja seksualnu bezvoljnost.Miris ružinog drveta budi emocije samopouzdanja i bezbrižnosti. Miris radosti.

M (mentalna razina) – na mentalnoj razini pomaže u održavanju koncentracije, osvježava i bistri um, pomaže pri mentalnim naporima, odmara naše misli.

D (duhovna razina) – njegove duhovne kvalitete su jasnoća i prihvaćenost.Energija (švelja): 4. energetski centarEterično ulje ružinog drveta nosi energiju švelje – stvara niti koje povezuju um i emocije, djeluje na spajanje ovih dvaju svjetova. Tako nam daje mogućnost da možemo cjelovitije i potpunije doživjeti sve što nas okružuje, osobe, ono što nam se događa i dobiti jasniji uvid. Zbog svog ugodnog mirisa daje osjećaj opuštenosti i posebno je djelotvorno kod osoba, naročito žena koje su nepovezane i neusklađene, za povezivanje i održavanje na okupu svega pozitivnog u nama.Može nam pomoći na putu duhovnog razvoja jer potiče suosjećanje, empatiju, altruizam, dobrohotnu naklonost, ljubav prema sebi i prema drugima, radost, otvorenost, prihvaćanje, smirenost, uravnoteženost. Pogoduje meditaciji, umiruje ali ne otupljuje.Eterično ulje od ružinog drveta, primijenjeno u mirisnoj svjetiljci, idealno je za animaciju prostora zbog prekrasnog mirisa i pročišćavajućeg djelovanja.Ovo je divno ulje koje može relaksirati, opustiti i djeluje sinergijski u bilo kojoj kombinaciji s drugim uljima – odnosno kruta ulja popuz cedra i sandala će omekšati, a cvjetne poput lavande će stabilizirati. Izvrsno se slaže i sa uljima agruma.Drvo ruže je crveno, a crvena boja je simbol sreće, ljubavi, života. To drvo je simbol dobrog ukusa… ali i bogatstva.Mjere opreza: Ovo ulje je vrlo sigurno i netoksično. Nije za oralnu upotrebu i treba ga čuvati od dohvata djece.Zanimljivosti o ružinom drvetuRužino drvo je tropsko zimzeleno stablo srednje veličine, crvenkaste kore i drva te žutih cvjetova. Brazilsko ružino drvo puno se koristi u izradi drvene građe i namještaja te se stoga masovno sječe u amazonskoj prašumi pa zakoni danas obvezuju destilerije da za svako posječeno posade novo stablo.Od ružinog drveta izrađuju se najcjenjenija glazbala, kutijice za kompase, ukrasni predmeti, namještaj. Drvo je crveno, a crvena boja je simbol sreće, ljubavi, života. To drvo je simbol dobrog ukusa ali i bogatstva.Ulje ružinog drveta ekstrahira se parnom destilacijom srži triješća drveta amazonskih kišnih šuma. Zbog slatkastog, blagog, cvjetnog mirisa ulje se koristi u industriji parfema i kozmetike.Ulje ružinog drveta se tradicionalno koristilo u aromaterapiji zbog slatkog mirisa u mješavinama namijenjenim podizanju raspoloženja, te u kozmetici zbog svojstva regeneriranja kože.

image.png