MIRTA

Mirta (Myrtus communis)

Porodica: Myrtaceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: Perzija (Iran), mediteranske zemlje

Bolja ulja: tamnožuta

Miris ulja: slatko-biljni, svjež, kamforast

Način dobivanja: destilacija vodenom parom lišća i grančica

Kemijski sastav: monoterpeni 15%, alkoholi 30%, esteri 7%, oksidi 6%, fenoli 2%, a ostatak nije definiran.Po kemijskom sastavu spada u monoterpenske alkohole koji su tonizirajući, antiseptični, antivirusni i imunostimulirajući.Zbog svog kemijskog sastava ovo ulje ima vrlo veliku moć prodiranja u tkivo, zato je vrlo cijenjeno kao ulje „nosilac“ ( u masaži se često kombinira s drugim uljima upravo zbog tog svojstva, iako i samo ima vrlo vrijedna terapeutska svojstva). Ovo ulje je dječje ulje i pandan je eukaliptusa.

Djelovanje: antiseptičko, ekspektoransno, antiinfektivno, stimulira rad nadbubrežne žlijezde, antivirusno, dekongestivno, stimulira rad limfe, stimulira krvotok, imunostimulirajuće.F (fizička razina) – djeluje na sve probleme dišnih putova, plućne tegobe, astma, bronhitis, sinusitis, kronični kašalj, viroze, gripe, snažan ekspektorans, sprječava pretjeranu produkciju sluzi; dobar je baktericid i antiseptik, osobito za infekcije respiratornog sustava i urinarnog trakta, odlično ulje za dječje dišne infekcije (posebno se preporučuje za djecu, jer je jako blaga). Eterično ulje mirte u baznom ulju suncokreta čini odlično masažno ulje kojim možemo masirati prsa kod povišene temperature, noćnog i kroničnog kašlja, astme i bronhitisa. Djeluje kod pada imuniteta i zastoja limfe, jača imunološki sustav.Djeluje blago stimulativno, lagano umiruje, tonik (za živce), dobar kod nesanice.Osvježavajući miris mirte prihvatljiv je za oba spola, budući da stimulira i uravnotežuje rad štitnjače i jajnika, dobro djeluje na rad prostate, pridonosi hormonalnoj ravnoteži.Upotreba u njezi kože: zahvaljujući adstrigentnom djelovanju odlično je za tretiranje akni, masne kože i one s proširenim porama, a zbog revitalizirajućeg i tonizirajućeg svojstva blagotvorno djeluje u njezi devitalizirane, izborane, ispucane i isušene kože, stimulira funkcije kože. Kad je o ljepoti riječ, vjeruje se da pravilnom masažom lica baznim uljem s dodatkom eteričnog ulja mirte možemo ukloniti podočnjake.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi emocije sreće, radosti, zadovoljstva, sigurnosti, prihvaćanja. Ulje koje donosi nadu, otvorenost, privrženost, opuštenost, smirenost. Pročišćava, osvježava i podiže duh.

M (mentalna razina) – Djeluje stimulirajuće na nervni sustav, bistri um, osvježava umornu psihu te otklanja mentalni umor.

D (duhovna razina) – na duhovnoj razini pruža podršku i hrabri nas da volimo sebe u potpunosti kakvi jesmo.Energija ( učiteljica/pedagog ): 4. energetski centarEterično ulje mirte nosi energiju UČITELJICE, PEDAGOGA – pazi na nas, čuva nas i brine se o nama, a uz to nas uči o ispravnom ponašanju i komunikaciji kao i o važnosti očuvanja našeg integriteta te tako doprinosi razvoju svih naših potencijala sa željom da nam pomogne u dostizanju individualnog maksimuma.Ona je neka vrsta spone između njegovateljice i učitelja.Mjere opreza: nije za oralnu upotrebu, ne nanosi se nerazrijeđeno na kožu, ne nanosi se na sluznice. Čuvati dalje od dohvata djece.Zanimljivosti o mirtiMirta je biljka koja simbolizira ljubav, ljepotu, mir i čistoću. U staroj Grčkoj prelijepa boginja Afrodita odabrala je mirtu kao svoj simbol. U starom Rimu njena “blizanka po ljepoti”, Venera širila je svoje zavodničke moći u okrilju mirtinog grma.Stari Grci su je stavljali u grobove svojih najmilijih vjerujući kako će im osigurati sreću u zagrobnom životu.Židovi su je uvrstili među 4 svete biljke. Od vremena starih Židova uzeli smo i običaj da se za vjenčanje nosi mirta. U Hrvatskoj smo taj običaj izmijenili i mirtu zamijenili ružmarinom. Nakon vjenčanja grančice mirte su se zasađivale u vrtu mladenaca da im osiguraju mir i ljubav.Vijenac od mirte davao se prvacima ljubavne lirike, ali i vojskovođama koji su uspjeli izvojevati pobjedu bez prolijevanja krvi. Upravo zbog tog običaja postala je simbolom mira, razboritosti i mudrosti. Procvala grančica mirte u kršćanstvu je bila simbol nevinosti, ljubavi i vjernosti, a također i prijateljstva, mira i oprosta.Na Visu je liker od mirte poznat pod imenom Martina, a zaslužuje i epitet “likarija”, jer provjereno pomaže kod želučanih smetnji, te drugih smetnji s probavom.

image.png