MANDARINA

Mandarina (Citrus reticulata)

Porodica: Rutaceae

Nota: gornja

Zemlja porijekla: Kina, Italija, Mediteranske zemlje

Bolja ulja: narančasta

Miris ulja: slatkasto gorkast, ugodan, svjež

Način dobivanja: istiskivanjem iz kore plodova

Kemijski sastav: monoterpena 90%, alkohola 5%, estera 1%, alifatskih aldehida 1% i nešto laktona i kumarina, te fenola i fenolnih etera. Po kemijskom sastavu spada u monoterpene koji imaju lagano analgetičko djelovanje, oni su stimulirajući, tonizirajući, antivirusni, imaju baktericidno, ekspektoransno i dekongestivno djelovanje, izvrsni su za dišni sustav i kožu. Nazivi spoja ovog ulja je Limonen.

Djelovanje: antiepileptičko, protugljivično, antispazmodično, umirujuće, antiseptično, digestivno, sedativno, hepatičko.

F (fizička razina) – Djeluje antiseptično i tonizirajuće, stimulira rad želuca i jetre, stimulira stvaranje žuči, te poboljšava apetit i uklanja mučninu, nadutost, dobra protiv bolova želuca i crijeva, preventivno djeluje protiv strija i pomaže smanjivati ožiljke, pogodan za njegu masne kože i kože sklone aknama, snizuje krvni tlak, dobro djeluje kod opće slabosti organizma, iscrpljenosti i umora, otklanja uzrujanost, uznemirenost i pomaže kod nesanice, stresa i stanja šoka. Djeluje blago uspavljujuće, ublažava nervnu napetost.NAPOMENA: Ovo je vrlo sigurno ulje za upotrebu i spada u ulje odabira za tretiranje djece. Zbog blagog djelovanja, eterično ulje mandarine se naziva ‘dječjim uljem’ i često se koristi za ublažavanje tegoba dječjeg doba, među ostalim štucavice, kolika, razdražljivosti i hiperaktivnosti. Izbjegavajte primjenu eteričnog ulja mandarine prije sunčanja ili solarija.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi veselje, radost, osjećaj sreće i zadovoljstva, entuzijazma i pripadnosti. Ublažava strahove i tjeskobu. Eterično ulje mandarine je zbog svog ugodnog mirisa dobilo naziv „ulje dječje radosti“. Koristi se u tretiranju noćnih strahova i mora kod djece, te duboke tuge. Eterično ulje mandarine osvježava, harmonizira, budi životnu radost, pa je indicirano kod osoba koje su izgubile sposobnost radovanja malim stvarima. Eterično ulje mandarine budi u nama naše unutarnje dijete i poziva na igru.

M (mentalna razina) – Na mentalnoj razini daje jasnoću, neposrednost i iskrenost. Raspršuje negativne misli, bistri misli i otklanja brige.

D (duhovna razina) – Na duhovnoj razini jača povjerenje u život i dovodi nas u stanje bezbrižnosti. Budi u nama sjećanje na trenutke potpune zaštićenosti.Energija (dijete): 3. energetski centarEterično ulje mandarine nosi energiju djeteta – veselo, čisto, razigrano, radosno malo biće, puno dječije energije, sposobno biti ovdje i sada i radovati se malim stvarima u datom trenutku, kreativno osmišljavati svoje igre, istraživati i slijediti svoju znatiželju.Nosi energiju djeteta, bezbrižnosti, razdraganosti, veselja, neopterećenosti. Njen miris, okus i oblik neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo i bezbrižnost. Budi životnu radost, pruža osjećaj sigurnosti, te olakšava i pospješuje otpuštanje tuge, jača kreativnost i budi potisnutu dječju energiju, potrebu za istraživanjem i novim spoznajama.Mjere opreza: Nije za oralnu upotrebu, ne smije se nanositi nerazrijeđeno na kožu i sluznice. Čuvati dalje od dohvata djece. Nakon masaže s ovim uljem ne smije se izlagati UV zrakama najmanje nekoliko sati.