KOMORAČ

Komorač (Foeniculum vulgare)

Porodica: Apiaceae (Umbelliferae)Nota: srednja

Zemlja porijekla: Mediteran, Francuska, Španjolska, Portugal i sjeverna Afrika, a kultiviran je u Mađarskoj, Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji i Indiji

Bolja ulja: svijetlo žutaMiris ulja: sladak, zemljani, oštar

Način dobivanja: destilacija vodenom parom. Slatki komorač se dobiva iz polomljenih sjemenki, a gorki iz polomljenih sjemenki i cijele biljke.Kemijski sastav: fenola i fenolnih etera 62%, monoterpena 24%, ketona 5%, oksida 3%, alkohola 3%, aromatskih aldehida 0,2% i nešto kiselina i laktona.Po kemijskom sastavu spada u fenilpropane koji su antibakterijski, stimulirajući, ali iritiraju kožu i sluznice. Naziv ovog spoja je Anetol.Djelovanje: antiinflamatorno, antiseptičko, antispazmodičko, karminativno, diuretičko, emenagogično, ekspektoransno, laksativno, stimulira cirkulaciju, potiče rast slezene, tonizira.

F (fizička razina) – njega kože, ogrebotine, masna koža, celulit, edemi, reumatizam, problemi dišnog sistema, bronhitis, anoreksija, kolike, konstipacija, dispepsija, nadutost, mučnina, amenoreja, menopauza.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi sreću, veselje, radost, otvorenost. Slatkastog mirisa, komorač daje snagu, osjećaj zadovoljstva, potiče veselje i zaigranost.

M (mentalna razina) – pogodan za osobe koje su sklone pretjeranom razmišljanju i analizi, budući da oni lako stvaraju ideje ali ih rijetko izražavaju i ostvaruju, a komorač potiče samoizražavanje, kreativnost, produktivnost i komunikaciju.

D (duhovna razina) – njegove duhovne kvalitete su posvećenost i ustrajnost.Energija (glasnogovornik/političar): 3. energetski centarEterično ulje komorača nosi energiju glasnogovornika/političara – pametna, učena osoba koja slobodno, javno i bez ustezanja izražava misli i kreativne ideje, čime potiče ne samo sebe nego i druge na djelovanje koje će dovesti do ostvarenja zamisli. Netko tko balansira, ima mentalnu snagu i zato može kontrolirati druge.Komorač omogućava lakšu komunikaciju kako sa svijetom oko sebe, tako i sa samim sobom bez straha ili zabrane. Odblokiravanjem naše sposobnosti samopouzdanog izražavanja, oslobađa našu potrebu da stvaramo i pomaže nam da pronađemo produktivne ventile za aktivan um.Mjere opreza: Ne iritira, relativno je netoksičan, narkotičan je u velikoj dozi. Slatki komorač se preferira u aromaterapiji i parfumeriji, dok se gorki komorač ne bi smio koristiti ukoliko ga ne preporuči aromaterapeut ili liječnik jer sadrži velike količine ketona. Niti jedno ulje se ne preporuča kod epilepsije i u toku trudnoće. Nije za oralnu upotrebu i treba ga čuvati daleko od dohvata djece.Zanimljivosti o komoračuNavodno se već prije 5.000 godina koristio u Kini i Mezopotamiji, a stari Egipćani koristili su komorač kao začin i lijek protiv nadutosti. Grci su među prvima prepoznali njegovu vrijednost kao blago diuretičku pomoć pri mršavljenju nazvavši ga biljkom Marathron od mariano što znači „ rasti tanak“. Zbog reputacije da povećava snagu i dugovječnost atleti su, dok su trenirali za Olimpijske igre, žvakali sjeme komorača da bi povećali tjelesnu izdržljivost. Koristili su ga i kao lijek protiv kašlja, a preporučivao se i dojiljama za povećanje količine mlijeka.Rimljani su ga jeli u kolaču nakon jela da bi poboljšali probavu, preimenovavši ga u foeniculum što znači „sjenolik“ zbog njegova slatkog mirisa po osušenoj travi. Rimski vojnici jeli su komorač da bi ostali zdravi, pobjednike su kitili vijencem od komorača, a žene su ga jele da bi ostale vitke.Za Anglosase komorač je bio jedan od devet svetih biljka, Hildegard von Bingen preporučivala je čaj i vino od komorača kod kašlja i želučanih tegoba, te za jačanje srca i njegu kože. Sebastian Kneipp ga je preporučivao kao odličan lijek protiv kašlja, bronhitisa, astme i upale pluća, a Nicolas Cupler smatrao je da komorač uklanja sve probavne tegobe i liječi sve bolesti želuca i crijeva.