Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the quick-event-manager domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/nivahr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
KOMORAČ – Udruga "Niva"

KOMORAČ

Komorač (Foeniculum vulgare)

Porodica: Apiaceae (Umbelliferae)Nota: srednja

Zemlja porijekla: Mediteran, Francuska, Španjolska, Portugal i sjeverna Afrika, a kultiviran je u Mađarskoj, Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji i Indiji

Bolja ulja: svijetlo žutaMiris ulja: sladak, zemljani, oštar

Način dobivanja: destilacija vodenom parom. Slatki komorač se dobiva iz polomljenih sjemenki, a gorki iz polomljenih sjemenki i cijele biljke.Kemijski sastav: fenola i fenolnih etera 62%, monoterpena 24%, ketona 5%, oksida 3%, alkohola 3%, aromatskih aldehida 0,2% i nešto kiselina i laktona.Po kemijskom sastavu spada u fenilpropane koji su antibakterijski, stimulirajući, ali iritiraju kožu i sluznice. Naziv ovog spoja je Anetol.Djelovanje: antiinflamatorno, antiseptičko, antispazmodičko, karminativno, diuretičko, emenagogično, ekspektoransno, laksativno, stimulira cirkulaciju, potiče rast slezene, tonizira.

F (fizička razina) – njega kože, ogrebotine, masna koža, celulit, edemi, reumatizam, problemi dišnog sistema, bronhitis, anoreksija, kolike, konstipacija, dispepsija, nadutost, mučnina, amenoreja, menopauza.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi sreću, veselje, radost, otvorenost. Slatkastog mirisa, komorač daje snagu, osjećaj zadovoljstva, potiče veselje i zaigranost.

M (mentalna razina) – pogodan za osobe koje su sklone pretjeranom razmišljanju i analizi, budući da oni lako stvaraju ideje ali ih rijetko izražavaju i ostvaruju, a komorač potiče samoizražavanje, kreativnost, produktivnost i komunikaciju.

D (duhovna razina) – njegove duhovne kvalitete su posvećenost i ustrajnost.Energija (glasnogovornik/političar): 3. energetski centarEterično ulje komorača nosi energiju glasnogovornika/političara – pametna, učena osoba koja slobodno, javno i bez ustezanja izražava misli i kreativne ideje, čime potiče ne samo sebe nego i druge na djelovanje koje će dovesti do ostvarenja zamisli. Netko tko balansira, ima mentalnu snagu i zato može kontrolirati druge.Komorač omogućava lakšu komunikaciju kako sa svijetom oko sebe, tako i sa samim sobom bez straha ili zabrane. Odblokiravanjem naše sposobnosti samopouzdanog izražavanja, oslobađa našu potrebu da stvaramo i pomaže nam da pronađemo produktivne ventile za aktivan um.Mjere opreza: Ne iritira, relativno je netoksičan, narkotičan je u velikoj dozi. Slatki komorač se preferira u aromaterapiji i parfumeriji, dok se gorki komorač ne bi smio koristiti ukoliko ga ne preporuči aromaterapeut ili liječnik jer sadrži velike količine ketona. Niti jedno ulje se ne preporuča kod epilepsije i u toku trudnoće. Nije za oralnu upotrebu i treba ga čuvati daleko od dohvata djece.Zanimljivosti o komoračuNavodno se već prije 5.000 godina koristio u Kini i Mezopotamiji, a stari Egipćani koristili su komorač kao začin i lijek protiv nadutosti. Grci su među prvima prepoznali njegovu vrijednost kao blago diuretičku pomoć pri mršavljenju nazvavši ga biljkom Marathron od mariano što znači „ rasti tanak“. Zbog reputacije da povećava snagu i dugovječnost atleti su, dok su trenirali za Olimpijske igre, žvakali sjeme komorača da bi povećali tjelesnu izdržljivost. Koristili su ga i kao lijek protiv kašlja, a preporučivao se i dojiljama za povećanje količine mlijeka.Rimljani su ga jeli u kolaču nakon jela da bi poboljšali probavu, preimenovavši ga u foeniculum što znači „sjenolik“ zbog njegova slatkog mirisa po osušenoj travi. Rimski vojnici jeli su komorač da bi ostali zdravi, pobjednike su kitili vijencem od komorača, a žene su ga jele da bi ostale vitke.Za Anglosase komorač je bio jedan od devet svetih biljka, Hildegard von Bingen preporučivala je čaj i vino od komorača kod kašlja i želučanih tegoba, te za jačanje srca i njegu kože. Sebastian Kneipp ga je preporučivao kao odličan lijek protiv kašlja, bronhitisa, astme i upale pluća, a Nicolas Cupler smatrao je da komorač uklanja sve probavne tegobe i liječi sve bolesti želuca i crijeva.