Djelovanja esencija ulja

Eterična ulja koja smiruju i učvršćuju- Tjeskoba i Strepnja

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini u stanjima tjeskobe i strepnje , dva su organa najčešće u neskladu: Bubrezi i Srce.Bubrezi su prebivalište Volje. Kao izvor našeg instinkta preživljavanja oni psihi daju osnovu emocije straha. Isto kao što je ispravno usmjerena ljutnja pozitivna,podržavajuća,kreativna snaga, tako i potencijal sposobnosti osjećaja straha neminovno služi duboko ukorjenjenoj svrsi. Bez straha bi nam nedostajao instinkt samozaštite, kao mudrost koja proizlazi iz svijesti o vlastitoj smrtnosti.Kada zbog nestabilnosti Volje ,strah postane neprimjeren ili pretjeran, vodi do psihičke neravnoteže. On se tada može izraziti kao pomanjkanje samopuzdanja,osjećaj strepnje ili osjećaj nesigurnosti. To su znakovi neravnoteže elementa Vode.Među uljima koja pomažu obuzdavanje osjećaja strepnje su ona koja osnažuju Ki-energiju Bubrega i Volje (Zhi): Timijan,Borovica i Čempres.Ulje Timijana najbolje je upotrijebiti za strah vanjskog ili poznatog uzroka i tako prizvati našeg unutarnjeg ratnika. I Borovica je promjerena protiv pokornosti i uzmicanja i uz to uklanja unutarnji strah od pogreške. Dok Cedar može biti upotrijebljen protiv unutarnjeg straha od propasti, Čempres je bolji izbor protiv Straha prikrivene ili nepoznata uzroka.Stanja tjeskobe najčešće su povezana s enrgetskom neravnotežom Srca- doma Uma (Shen). Kada srcu manjka Ki, krv ili yin, Um postaje zbrkan i gubi svoje sređeno stanje staloženosti,što rezultira osjećajima emocionalne neugode. Jednako tako dugotrajni emocionalni pritisak koji rezultira kroničnom tjeskobom može uzrokovati pomanjkanje energije što vodi do dodatnih psihičkih problema. Zato tjeskoba može biti i uzrok i smptom neravnoteže Srca ili elementa vatra, a u oba slučaja će od pomoći biti ista ulja.

Kad svježi, okrepljujući yin Bubrega ne hrani yin Srca, mogu se javiti tjeskoba, nesigurnost, noćno znojenje i nesanica. Ulja koja u ovom slučaju mogu pomoći su Geranij i Vetiver. Geranij smiruje nervnu tjeskobu onih koji po prirodi nisu “emocionalni”( “preuspješni”, koji imaju premalo vremena za osjećaje). Vetiver mu je po prorodi sličan i pomaže uspostavljanje osjećaja temeljne stabilnosti onih koji se osjećaju tjeskobno i “beztjelesno”. Oba ova ulja mogu se koristiti i protiv straha i “napada panike”.Ruža i Palmarosa, obzirom da “hrane# yin Srca, imaju osvježavajuć, smirujuć podržavajući utjecaj. Ruža je posebno indicirana protiv duboke tjeskobe i daje čvrstoću onima koji u emocionalnom stresu ne mogu biti sami. Ovo ulje otklanja tjeskobu uzrokovanu strahom i nesigurnošću, uključujući i strah od “gubitka kontrole”. Slično melisinoj slatkastoj,adstrigentnoj noti, Ruža može pomoći Srcu da “reasorbira” Um .Jasmin spaja smirujuće djelovanje sa okrepljujućim i posebno je koristan protiv tjeskobe koja se smjenjuje s osjećajem depresije. Ylang-ylang je slične neravi i po aromi i po energiji,pa ipak je bolji za “umirenje” krajnje nemirnog, “trčećeg” uma.

Lavanda i Melisa hlade Srce i ujednačuju protok Ki-energije i među najugodnijim su uljima za Um. Dok su Ruža i Palmarosa za napuštene (odbačene) i lišene. Lavandu i Melisu bolje je upotrijebiti za tjeskobu onih koji se osjećaju potištenima i potisnutima situacijom ili ljudima. Lavanda i melisa su uz to dobre i kod tjeskobe spojene s emocionalnom zbrkanošću, kada postoji dubok sukob između dužnosti i želja ili osjećaj da ne znamo “kamo se okrenuti”.U kombinaciji sa Čempresom i Nerolijem, Lavanda može biti posebno efikasna kod tjeskobe izražene kompulzivnim ponašanjem.Neroli je blagotvoran za one koji se ne mogu suočiti sa bolnim, uznemirujućim emocijama i osjećajem stida, krivnje ili polusvjesne povrede i bijesa. On prije svega pomaže otlkloniti tjeskobu onih koji očajnički traže mentalni mir. Neroli osim što smiruje i utišava Um, obnavlja osjećaj nade Eteričnoj duši.Poput Ruže, Jasmina, Ylanga-ylanga, Neroli je primjeren protiv seksualne tjeskobe i otpuštanje neugode onih koji se stide tijela. Lavanda je pak za one koji su tjeskobni zbog svog zdravlja ili su skloni hipohondriji. Spikenard se može koristiti kod “duhovne” tjeskobe za koju je karakteristčan gubitak vjere. On stabilizira i “prizemljuje” Um i Etričnu dušu, te obnavlja vjeru u život kad se čini da je sve protiv nas. U kombinaciji sa ostalim uljima za oslbađanje od tjeskobe, on doprinosi sposobnosti prihvaćanja i transcendencije.