CRNI PAPAR

Crni papar (Piper nigrum)

Porodica: Piperaceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: jugozapadna Indija, kultiviran je u tropskim zemljama, a veliki proizvođači su Indija, Indonezija, Malezija, Kina i Madagaskar

Boja ulja: od prozirne do svijetlo zelene

Miris ulja: topao i aromatičan

Način dobivanja: destilacija vodenom parom osušenih i zdrobljenih bobica

Kemijski sastav: monoterpeni 60%, sesquiterpeni 30,6%, ketoni 4%, alkoholi 3%, aromatski aldehidi 0,1% i nešto oksida, kiselina i fenola. Po kemijskom sastavu spada u monoterpene koji imaju lagano analgetičko djelovanje, oni su stimulirajući, tonizirajući, antivirusni, imaju baktericidno, ekspektoransno i dekongestivno djelovanje, izvrsni su za dišni sustav i kožu.

Djelovanje: dobar antiseptik, afrodizijak koji potiče seksualnu energiju i uzbudljivost, stimulira rad probavnog sustava, analgetik, antispazmodik, antioksidans, baktericid, karminativ, laksativ, diuretik, stimulira nervni, probavni i cirkulatorni sustav, tonizira.

F (fizička razina) – Tonizira i smiruje, potiče cirkulaciju i poboljšava tonus mišića, pomaže kod reumatičnih i artritičnih bolova, bolova u križima, ukočenosti mišića, zamora, jača imunološki sustav i smanjuje anemiju, potiče probavu i apetit, pomaže kod nadutosti, proljeva, mučnina, grčeva, loše probave, pomaže kod infekcija mokraćnog sustava i problema sa prostatom.

E (emotivna razina) – na emotivnoj razini donosi veselje, radost, ljubav, osjećaj, hrabrost, razvija maštu. Fantastičan je za ljude koji su statični i u depresiji i kojima fali „začina“ u životu.

M (mentalna razina) – Na mentalnoj razini potiče mentalnu svijest, koncentraciju i pamćenje, oživljuje i stimulira, pomaže u svladavanju premorenosti, otklanja mentalni umor. Ulje koje potiče na kreativnost, istraživanje, otkrivanje i osvještavanje vlastite snage, te može pomoći kod razvijanja kreativnosti, mašte i vizija.

D (duhovna razina) – Njegove duhovne kompenente su hrabrost i predanost.Energija (avanturista): 2. energetski centarEterično ulje crnog papra nosi energiju avanturiste – daje životnost, znatiželju, želju za istraživanjem, vodi u avanturu, žudi za iskustvom. S druge strane otklanja emocionalne i mentalne balaste. Vraća izdržljivost i energiju, pomaže ne zaspati tokom meditacije, djeluje poticajno u trenucima kad se osjećamo zakočeni.Mjere opreza: Ovo ulje je vrlo sigurno. Može ga se koristiti u većim koncentracijama (ne prevelikim). Nije za oralnu upotrebu i potrebno ga je čuvati dalje od dohvata djece.Zanimljivosti o crnom papruPaprovac kao začin poznat je pod imenom papar ili biber. Porijeklom je iz indonezijskih tropskih šuma. O papru kao o zlatu govorilo se već 400 godina nakon Kristivog rođenja. Prenesen je iz Azije još u antičko doba. Grci i Rimljani koristili su ga za poboljšanje probave, a njime su se i plaćale carine, u srednjem vijeku porez i ostali nameti i od tada potječe izraz „paprena cijena“. Osim kao začin papar je bio poznat i kao afrodizijak i sredstvo za liječenje impotencije. Indijski redovnici jeli su po nekoliko sjemenki crnog papra na dan kako bi održali svoju nevjerojatnu izdržljivost i energiju.U davno doba bio je sredstvo plaćanja pri trgovanju. S otkrićem morskih putova postao je najtraženiji začin koji se u vrijeme kuge i kolere plaćao zlatom.

image.png