BOSILJAK

Bosiljak (Ocimum basilicum)

Porodica: Lamiaceae

Nota: srednja

Zemlja porijekla: tropska Azija i Afrika, kultiviran je kroz cijelu Europu i to u mediteranskoj regiji, ima ga i u sjevernoj i južnoj Americi

Bolja ulja: svijetlo žuta

Miris ulja: svjež, zelen, slatko-začinski s balzamičnom podtonomNačin dobivanja: destilacija vodenom parom procvale biljke

Kemijski sastav: alkohola 50%, fenola i fenolnih etera 25 % , monoterpena 15%, oksida 4%, estera 3%, sesquiterpena 1%.Po kemijskom sastavu spada u FENILPROPANE koji su antibakterijski, stimulirajući, ali iritiraju kožu i sluznice. Naziv spoja je Metil kavikol. U svom sastavu ima i monoterpena. Naziv spoja je Ocimen.Djelovanje: antidepresivno, antiseptično, antispazmodično, digestivno, emanagogično, dekongestivno, ekspektoransno, tonizira nerve, stimulira adrenalni korteks, stimulira probavu.

F (fizička razina) – Potiče apetit i probavu, olakšava probavne tegobe (mučnina, loša probava, nadutost, žgaravica, grčevi u želucu i crijevima, zatvor, povraćanje); djeluje analgetično; olakšava glavobolje i migrene te vrtoglavice; odlično je upotrijebiti ga kod umornih, napetih, preforsiranih mišića, uganuća, osobito plesača i atletičara, te za tretiranje gihta, artritičnih i reumatskih tegoba. Djeluje na bronhitis, sinusitis, uhobolju, slabu cirkulaciju, prehlade, gripe, viroze, visoku temperaturu i groznicu. Tonizira i osvježava cijeli organizam, djelotvoran kod kroničnog umora i stresa.OSTALA DJELOVANJA: Repelent je za komarce, muhe i ose.

E (emotivna razina) – Na emotivnoj razini donosi radost, sreću, veselje, očekivanje, zadovoljstvo, sigurnost.; olakšava stanja tjeskobe, depresije, ranjivosti, neodlučnosti, histerije, napadi strahova, osjećaji manje vrijednosti.M (mentalna razina) – na mentalnoj razini bistri um, fokusira, jača koncentraciju i usredotočenost, pomaže kod mentalnog zamora i oslabljene koncentracije, pomaže održati pozornost i donijeti odluke.

D (duhovna razina) – njegove duhovne kvalitete su mudrost i jasnoća.Energija (komandos): 3. Energetski centarEterično ulje bosiljka nosi energiju notara/javnog bilježnika – ovjerava ono što je bitno, pomaže prepoznati misao koja je bitna, ključna za dati trenutak. Pomaže nam prepoznati ono što je važno.Mjere opreza: Ne nanositi nerazrijeđeno ulje na kožu, ponekad može izazvati iritacije, ne smije ga se koristiti u trudnoći i kod male djece.Zanimljivosti o bosiljkuLatinski naziv bosiljka Ocimum nastao je od dvije riječi: ocimum (grčka riječ koja znači „osjećam“) i basilicum (od grčke riječi basilicos , što znači kraljevski)- otkuda i njegov naziv Kraljevska biljka. Davno, već prije oko 5500 godina poznavali su ga Egipćani, koji su nudili bosiljak svojim bogovima na oltarima, a uz miru i tamjan koristili su ga za balzamiranje tijela umrlih vladara. U starome Rimu rabio se protiv „uroka“ i smatralo se da svojim prodornim mirisom može otjerati zle duhove. I grčki plemići koristili su ulje bosiljka za mazanje tijela zbog posebnog mirisa.Bosiljak je u južnu Europu stigao iz Perzije preko Egipta i Grčke. Prema nekim starim zapisima na prostor srednje Europe prenijeli su ga monasi u 12. stoljeću.Bosiljak je u Italiji simbol ljubavi, pa su ga Talijanke nosile kako bi privukle udvarače. Plinije je smatrao ovu biljku afrodizijakom, pa su ljubavnici običavali, zataknuti grančicu bosiljka iza uha prije posjeta voljenoj, dok su djevice u južnoj Italiji običavale stavljati kiticu bosiljka između dojki, a udate žene su ga nosile na glavi.Danas je izgubio značenje magijske biljke, ali ima veoma važnu ulogu u tradicionalnome sredozemnome kulinarstvu kod pripreme velikih broja jela i specijaliteta.